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IN THE MATTER OF ARBITRATION OPINION AND AWARD
between

ARCELOR MITTAL USA Grievance No. CR-14-01
and

UNITED STEEL WORKERS Gil Vernon, Arbitrator

LOCAL UNION NO. 1011 Case 79
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APPEARANCES:

On Behalf of the Company: Javier Sanchez — Labor Relations
Representative

On Behalf of the Union: Alexander Jacque, Sub 5 District Director

I STATEMENT OF THE GRIEVANCE

The grievance was filed January 31, 2014, and read as follows:

The original grievant, P. Hilty bid on an MTM posting (#2013-105—IHW MEU Crane
Repair). He was offered and accepted that bid on November 11, 2013. The Company
began tracking the 60-day time frame from the Sunday following the bid acceptance, in

this case, November 17, 2013. The grievant remained in his prior position beyond the 60
day time frame, therefore, as of January 16, 2014, the penalty pay (commonly referred to

as hostage pay) commenced being paid.

The third step meeting was held January 30, 2015 and was appealed to arbitration

March 19, 2015. The Arbitration hearing was held September 22, 2016.



II. BACKGROUND, FACTS AND RELEVANT CONTRACT
LANGUAGE

In general and broad terms, this dispute relates to the job posting and job
filling procedures of Article Five Section E. According to sub-section 7(a):

“When a permanent vacancy develops or is expected to develop, it shall
be brought to the attention of all affected or potentially affected Employees
in a manner which insures adequate notice.”

Employees can bid on the vacancy and this is addressed in subsection 7 (b) that
states:

“Employees in the seniority unit who wish to apply for the vacancy or
expected vacancy may do so in writing in accordance with reasonable
rules developed by the Company.”

The manner in which employees are informed as to who is awarded a vacancy
(according to applicable seniority rules) is covered by subsection 7 (c¢) which refers
back to subsection 7 (a) which states in broad terms that the manner of informing
employees chosen by the Company must insure “adequate notice”. Subsection
7(c) “states:

“The notice requirement in Paragraph 7(a) above shall also apply to inform
employees of the Company’s choice to fill the vacancy.”

The Company at this location has developed certain procedures. One of
those procedures involves the presentation to the “prevailing bidder” of an

“Acceptance-Refusal-Reversion Form”. The form indicates that:

“In the event I am not released within 2 full weeks following this Acceptance, I will be
considered established on this position until such time as I am released for transfer.”



Section A of that form is the “Acceptance” section with a check box. There are
also check boxes for “Refusal” and “Reversion”.

Before the form is presented to the successful bidder, the Company records
the “tentative release date”. This is the date the Company determines the
employee will start the new job.

Getting closer to the heart of this particular dispute. Article Five, Section E,
subsection 10(e) regulates how soon the Company must transfer the successful
bidder. In other words, it regulates how long the Company can take to transfer the
employee. In short, they can, subject to conditions, delay the transfer.

More particularly, the Company, in prescribed circumstances, can take up to
sixty days without penalty (other than paying the higher rate of the new or old
jobs). There is no dispute that on the 61% day of the delay all hours worked are
paid at the overtime rate until the employee is assigned to the new job. Subsection

10(e) reads as follows:

“Should the Company deem it necessary to retain an Employee on his/her
former job in order to continue efficient operation, it may do so, for a
maximum of sixty (60} days, on the basis of establishing such Employee
on the new job and temporarily assigning him/her to his/her former job
until a suitable replacement can be trained for the job or its performance is
no longer required. In such event, after two (2) weeks of being delayed the
Employee shall be entitled to eamings not less than what s/he would

have made had s/he been working on the new job on which s/he has

been established and, where applicable, shall be paid as though such

hours were credited to any trainee program. In addition, should the Company
not assign the Employee to the new job on the sixty-first (61%') day, all
subsequent hours worked will be calculated at overtime rates until the
Employee is assigned to the new job.”



III. FINDINGS

The dispute presented by this grievance is quite narrow. The question at
issue is: “When does the 60-day clock start ticking?” The positions of the Parties
are equally focused. The Union contends the clock starts ticking the day the
successful bidder signs the acceptance form. The Company contends that the sixty
day period starts the first Sunday after the acceptance form is signed. It should be
noted too that there is no dispute here that the Company had a valid reason to hold
the Grievant(s).

The Union argues in favor of its interpretation on the basis of the facial
meaning of the contract language that it contends is clear and unambiguous. In
their view, the sixtieth day can fall on any given day of the week (not necessarily a
Sunday) depending when the employee accepts the bid. Continuing, it is asserted
the Parties could have but did not state that it started on the following Sunday or
any particular day of the week.

The Company makes a variety of arguments in support of its position that
the 60-day period begins the first Sunday after acceptance. First, the schedules for
any week during which an employee might sign an acceptance form are already set
the prior week as required by Article 5 Section C. Moreover, Article 5 Section D
recognizes that schedules are set up based on the contractually defined payroll

week that starts at 12:01 a.m. Sunday (or the nearest changing hour). The Union’s



position, they argue, is not supported by the contract language as it does not say
that “hostage pay” starts the 61* day after the day of “acceptance”.

Instead, it states the overtime pay is paid the 61% day after being delayed. They
assert there is not only a practice of starting employees on a new job the first
Sunday after acceptance, but there is a practice in place since 2010, that
demonstrates that the hostage pay countdown starts on the first Sunday following
acceptance.

The Arbitrator does not view the contract language as particularly
ambiguous. The start date of the sixty days delay period would plainly be the day
an employee would ordinarily start a new position save the necessity to retain the
employee on his/her former job in order to continue efficient operations. There is
no evidence in the record that employees ordinarily start a new job on the date of
acceptance. On the contrary, the available evidence (an unrebutted assertion by the
Company) indicates that employees ordinarily begin new jobs on Sundays
consistent with the next new schedule.

To the extent the language is ambiguous and thus informed by practice the
available evidence concerning delayed transfers falls on the Company’s side of the
ledger. The Arbitrator does not intend to rule that this evidence constitutes or
qualifies as a binding practice for purposes of evaluating other cases. However, it

is fair to say the Union has offered no contrary evidence since the language



became effective in 2010. Thus, the burden of demonstrating a contract violation

has not been shouldered.

AWARD

The grievance is denied.

(Signature on Original)

Gil Vernon
Arbitrator

Dated this 15™ day of December, 2016.



